Om att bli vuxen

"Man ska inte va dum, då kan man bli vuxen"... Ett komiskt citat från nån okänd person... Det ligger väl en del i det... :) För barn är ju fruktansvärt kreativa och hittar på lösningar till det mesta... Vuxna har många gånger svårt att se "outside the box"... Är man då vuxen själv??! Det kan man undra! I vissa fall känner jag mig hemskt vuxen och i andra fall tror jag inte att jag någonsinn kommer bli det! :)

Men när blir man då vuxen kan man ju undra? På pappret är vi straffmyndiga som 15-åringar å ska då kunna ta ansvar för våra handlingar gentemot de lagar och regler som gäller i samhället... Om vi kan det? Ja, det är ju uppenbart att det är väldigt olika! Vi blir myndiga som 18-åringar och får då bland annat rösta, ta körkort och ansvara för våra pengar... Våra föräldrar kan då släppa oss "fria" med ansvar över våra egna liv... Trots att dom har försörjningsplikt tills vi lämnat gymnasiet... Men det är först som 20-åringar vi får handla på Systembolaget... Betyder det då att vi när vi är 20 är mogna nog att fatta alla besluten själva? Enligt samhället, så är det ju så. Men är man vuxen då? Vi får ju vara "ungdomar" när vi ska flyglifta och köpa billigare biljetter på buss och tåg upp till 26... Och vi tar oss inte in på alla krogar förrän vi fyllt 25 (eller i vissa fall ännu mer)... Jag tror att ju äldre vi blir ju yngre känner vi oss på något vis... En annan som ska fylla 35 känner sig inte ett dugg äldre än 25, men i vissa fall känner man sig klok som en 100-åring eller barnslig som en 3-åring! :)

Dessutom är det inte alltid så kul att bli vuxen. Det är en av dom sakerna vi längtar allra mest efter, den magiska 18-års dagen, med alla rättigheter det ger... Men längtar vi efter alla skyldigheterna och ansvaret? Knappast alla gånger... Det är ju helt underbart att kunna gå in på krogen och få köpa den där ölen själv och man bara hoppas att dom ska fråga efter leg, för man har ju ett att visa! Den där första gången är lite magisk på nåt vis, när man är "laglig"... Men då var det ju det där med skyldigheter... Att ha hand om sina egna pengar innebär ju också att man ska ha hand om sina egna utgifter... Tråkigt, för man vill ju vara stenrik å köpa allt man vill... Att vara "vuxen" och spara pengar på ett sparkonto inför framtiden, det är inte så kul! Man vill ju leva i nuet! Men det är ju så att framtiden behöver också ha pengar... För det kommer en dag när man ska flytta hemifrån och betala för mat och hyra och en massa andra tråkiga utgifter... Man kanske ska sätta sig i skolbänken å det är inte heller gratis...

Och sen ska man vara vuxen och ha ett jobb och tjäna pengar och kanske skaffa sig en bil, en lägenhet eller hus och då också ta ett lån för att betala för det... Och helt plötsligt, där i den där vuxna villervallan är man tacksam för att man har en mamma å en pappa som sa att man skulle spara pengar, för det kom ju faktiskt en framtid! Och mitt i den där villervallan så inser man också hur fantastiskt det är att vara ung och inte ha alla förpliktelser som det innebär att bli vuxen... :)

Allt har sin tid och man ska verkligen njuta av varje tid i livet, för den kommer inte tillbaka! Jag har sagt det förr å jag säger det igen.... Magnus Ugglas text i låten "Första gången" säger en hel del! :)



Kram! :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0